Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2012 00:26 - Цялата ни библиотека в един джоб
Автор: publishing Категория: Други   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.06.2012 19:37


image



        
    

    
     Цените на книгите непрекъснато поскъпват - в това няма спор. Ако искаме да си закупим някоя книга, която в момента е бестселър пък, цената за нашите стандарти ни се струва още по-висока. Какво е решението ли? Електронната книга.
     Срещу от 20 до 60% по-евтино можем да си купим много нови издания, които след това да четем на специално устройство - четец, но също и на домашния компютър, таблет или смартфон.
     На Запад електронните книги се продават много добре и техните продажби нарастват постоянно. Компанията "Амазон", която е най-големият търговец на книги в света, от началото на 2010 г. продава повече електронни книги, отколкото хартиени. В България бизнесът с е-книгите тепърва прохожда, но някои издателства и автори вече успешно залагат на него.
През последните месеци мобилните оператори "М-Тел" и "Виваком" навлязоха в бизнеса с електронна литература, отваряйки собствени виртуални книжарници. Компаниите имат богат списък от заглавия, като повечето произведения на български класици са безплатни. Това е много удобно за ученици и кандидат-студенти, защото им спестява обикалянето по библиотеки и покупката на книгите в хартиен вариант.
     В едно устройство може да се качат хиляди книги и така да съберем цялата ни библиотека в джоба си.
     Дисплеите на четците за е-книгите са направени по технология, която се нарича електронно мастило. При нея не се използва осветяване и четенето не изморява очите ни. Освен това четецът на книги е и много удобен за споделяне на съдържание, защото се интегрира със социалните мрежи. Достатъчно е да маркираме някой пасаж и след това го изпращаме във фейсбук или туитър с помощта на Wi-Fi връзка.
     Издателствата “Труд” и “Колибри” са от първите, които се насочиха към електронните книги.
     Читателите на електронни книги са от 12 годишни, до 60-70 годишни, показва статистиката на “Библио.бг”.
     На пазара излизат все по-хубави и качествени устройства и новите модели имат по-добри процесори,зареждат книгите и отварят страниците с илюстрации по-бързо. Освен книги виртуалните магазини продават и списания, предстои въвеждането и на вестници.
     Електронната книжарница на “М-Тел” пък скоро ще пусне и аудиокниги. Те са много удобни не само за незрящи и за хора с много натоварен режим, но и като формат за по-бързо научаване на чужди езици. Електронният абонамент дава възможност за по-евтино купуване на списания. Освен това винаги ще можем да намерим и стари броеве - нещо, което няма как да стане на сергията.
     “Някои издатели се страхуват от електронните книги. Но те им дават много добра възможност да следят отчетността в реално време. Ако не вярват, може да направят покупка и да се убедят в това”, казва Мая Манчева.
     Четците придобиха популярност, след като през 2008 г. интернет гигантът “Амазон” даде старт на фамилията Kindle. В момента на пазара се предлага четвъртото поколение Kindle, като негов представител е и таблетът Kindle Fire.
     У нас могат да се намерят и устройствата от серията Nook на конкурента на “Амазон” “Барнс енд Ноубъл”.
     Освен това има и голямо разнообразие на четци от други марки като “Джет бук”, които са с цветен дисплей, “Прeстиджио”, “Кобо”, “Бокийн” и други.
     Стандартните варианти на четците струват около 300 лева. Те стават все по-популярни с всеки изминал ден.




Източник: www.biblio.bg






Тагове:   книги,   електронни,


Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: publishing
Категория: Други
Прочетен: 6099
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930